Projecten met kinderen

Dit zijn uitwisselingsprojecten waar Nederlandse en Boliviaanse kinderen via hun basisscholen met elkaar worden verbonden door middel van het thema water. Miranda van der Spek als audio visueel antropologe nam hiertoe het initiatief. Bolivia bevindt zich voor het grootste gedeelte boven de zeespiegel, en daardoor ontstaat er op sommige plaatsen een tekort aan water.

Dit is een interessant uitgangspunt om van dichtbij het thema water uit te zoeken in relatie tot de tegengestelde situatie in het laag gelegen Nederland, met haar overvloed aan water. Kinderen hier leren uit de videos die ze ontvangen van leeftijdgenoten in Bolivia dat het beschikken over voldoende schoon water echt niet voor iedereen normaal is. En Boliviaanse kinderen leren van de Nederlandse kinderen welke rol het water hier in Nederland vervult.

Water in Beeld (2003/2007)

Water in beeld Een video ontmoeting tussen kinderen uit Nederland en Bolivia, waarin kinderen er zelf op uittrekken met camera en microfoon en de opdracht antwoord te krijgen op de vraag `wat is de rol van water in mijn omgeving?

Uit 3 provincies hebben 30 basisscholen in Nederland met evenzoveel partners in Bolivia gedurende 2 jaar lang met elkaar gecorrespondeerd, en hiervoor zijn aparte websites ingericht geweest.

  • Flevoland met Oruro
  • Noord Brabant met Cochabamba
  • Utrecht met Santa Cruz

Uit deze verzameling videobrieven is een compilatie gemaakt die op het Cinekid Filmfestival Amsterdam in een speciale bijeenkomst is vertoond (30 oktober 2005)

Gewoon water hoe gewoon is dat? (2007)

Schoon drinkwaterIn het kader van de jaarlijkse Wandelen voor Waterdag van Aqua for All rijdt een voormalige bibliotheekbus symbolisch langs elf provincies in drie weken tijd, om basisscholen te bezoeken die meelopen in deze jaarlijkse sponsorloop. De bus is ingericht als Studio en in de bus zit een delegatie uit Bolivia, die allen betrokken zijn bij waterprojecten.

De kinderen worden uitgenodigd om in de bus deel te nemen aan een debat over de zin van ontwikkelingssamenwerking, en wat het betekent om aan zo´n sponsorloop mee te doen. In twee weken tijd werden negentien locaties bezocht in elf provincies.